Het formule 1 kampioenschap is de koningsklasse in de hedendaagse autosport. Er wordt op verschillende circuits over de hele wereld gereden, meestal ongeveer 22 races gedurende ongeveer 3 kwart van het jaar. Er bestaan verschillende teams met verschillend chassis en motoren. Wel moeten alle auto’s aan verschillende eisen voldoen en rijden ze op dezelfde banden.
Een formule 1 wedstrijd (ook wel Grand Prix geneomd) wordt gereden gedurende een raceweekend en bestaat uit vrije trainingen (voor oefening en afstelling), kwalifiactie (voor het bepalen van de startopstelling, en de race (voor het bepalen van de einduitslag en de kampioenschapspunten. Deelnemende teams bestaan uit 2 auto’s en 2 coureurs, maar de coureurs strijden wel onafhankelijk voor de stand in het kampioenschap. Er is bij formule 1 zowel een rijderskampioenschap (wie is de beste) als een constructuerskampioenschap (wie scoort het meeste punten met de auto.
Kleuren van banden
Formule 1 auto’s maken gebruik van verschillende banden. In de race moet er ook minimaal 1 x gewisseld worden naar een ander type band. De bandentype waar mee gereden wordt zijn zacht rode markering), medium (gele markering) en hard(witte markering). Hoe zachter de band, hoe meer grip en snelheid, maar hoe sneller de band slijt. Als er regen valt dan gaat een formule 1 race gewoon door. Wel moeten auto’s dan noodgedwongen wisselen naar banden met profiel, omdat ze anders van het asfalt glijden. Banden voor in de regen zijn er in twee soorten, intermediate (groen gemarkeerd, voor half natte banen) en full-wet (blauw gemarkeerd, voor volledige doorregend asfalt).
22 Races
De racekalender veranderd nogal eens, op dit moment zijn er 22 Formule 1 races.
Vleugels
Bijna elk jaar zijn er weer detailregels om de maten van de vleugels bij te stellen. Het doel hierbij is meestal om inhalen makkelijker mogelijk te maken, en alsnog veel grip te kunnen behouden.
Het formule 1 kampioenschap
Formule 1 is een sport waarin de kwaliteiten van de coureur samengaan met de kwaliteit van de auto. De beste combinatie van een goede coureur en een goede auto winnen uiteindelijk de meeste races, en daarmee het kampioenschap. Er is om die reden ook een coureurs kampioenschap en een constructeurs kampioenschap. De eerste is in de strijd op de baan natuurlijk het hoofddoel, maar voor autofabrikanten en leveranciers van motoren is de tweede ook erg interessant.
Tijdens een race kunnen ongelukken gebeuren waardoor er tijdelijk langzaam moet worden gereden, soms achter een zogenaamde safty-car. Ook worden er nog wel eens straffen uitgedeeld, bijvoorbeeld 5 of 10 seconden tijdstraf, als iemand zich bewust niet aan de regels houdt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij onsportief afsnijden of bewust raken van tegenstanders, maar ook bij het afsnijden van de baan.
DRS
Om beter te kunnen inhalen is er een zogenaamde DRS (drag reduction system) wat kan worden gebruikt als iemand binnen 1 seconden van een voorligger rijdt. Op bepaalde rechte stukken mag bij die auto dan de achervleugel worden opengeklapt zodat er meer topsnelheid mogelijk is.
Puntentelling
De puntenverdeling in het kampioenschap is per race als volgt. De eerste 10 die over de finish komen krijgen in volgorde van 1 t/m 10 de volgende punten: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.
Vanaf de de start van het seizoen 2019 is een nieuwe regel toegevoegd waarbij de persoon met de snelste ronde tijdens de race 1 extra punt krijgt. Voorwaarde is wel dat deze persoon in de top 10 van de race moet finishen. Deze regel is meegenomen naar het nieuwe seizoen.
Alle punten opgeteld aan het einde van het seizoen bepaald de eindrangschikking en daarmee de uiteindelijke formule 1 kampioen.
De Formule 1 is de koningsklasse in de autosport. Er wordt jaarlijks op een verschillend aantal circuits gereden. De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) is verantwoordelijk voor het organiseren van het formule 1 kampioenschap. Er valt veel te vertellen over autosport, en formule 1 in het bijzonder. Formule 1 heeft een rijke historie en er zijn veel gerelateerde raceklassen die ermee te maken hebben. De formule 1 heeft jaarlijks vaak kleine wijzigingen in de regelelementen.