De bedoeling is meer punten te scoren dan de tegenstander. Het spel wordt gespeeld met een ronde, leren bal, die lijkt op een voetbal. Het spel wordt gespeeld op een veld dat op een rugbyveld lijkt, tussen de 130-145m lang, en tussen de 80-90m breed. Op het veld staan een aantal lijnen getrokken, ter hoogte van 13m, 20m en 45m van iedere kant. Aan beide kanten staat een doel in de vorm van een H, met in het onderste gedeelte een net. Voor het doel staat een goalkeeper. Een team bestaat uit 15 spelers: goalkeeper, zes verdedigers, twee middenvelders en zes aanvallers. Er mogen niet meer dan drie wisselingen binnen een wedstrijd gedaan worden. Een wedstrijd duurt 60 of 70 minuten, en heeft twee helften.
De bal mag in de handen worden genomen, maar niet voor meer dan vier stappen. Dan moet de bal ofwel op de grond of op de tenen stuiten en terug in de handen worden gevangen, of worden gegooid of getrapt naar een andere speler. Als de bal over de zijlijn gaat zal de bal met een trap weer in het spel worden gebracht (dus er wordt niet ingegooid zoals bij voetbal), gaat de bal over de achterlijn, dan wordt er een vrije trap toegekend op 45m van het doel. Er worden geen gele of rode kaarten uitgedeeld, als er een overtreding wordt gemaakt dan wordt de speler geboekt; de scheidsrechter maakt een aantekening in zijn boekje. Na twee aantekeningen wordt de speler van het veld gestuurd.
Als een bal in het onderste gedeelte van het doel terecht komt, dan is er een goal gescoord. Komt de bal tussen de palen in het bovenste gedeelte van het doel, dan is er een punt gescoord. Een goal is drie punten. De score wordt weergegeven als ‘goals’ – ‘punten’. Dus, als een team 1 goal en 12 punten heeft gescoord, dan wordt dit opgeschreven als 1-12, en heeft een totaal van 15 punten. Het winnende team heeft het hoogste aantal punten. In het oplezen van de scores wordt gewoonlijk het winnende team eerst genoemd, bijvoorbeeld “Dublin two fourteen” – “Meath one twelve”
De regels van het spel lijken op die van rugby en Australian Rules Football, en er wordt vanuit gegaan dat de Australische versie sterk is beïnvloed door het Ierse spel. Sinds het einde van de 20e eeuw spelen Gaelic en Australian Rules teams tegen elkaar in International Rules wedstrijden, waarbij een compromis is gemaakt in de regels van beide sporten.
De Ierse teamsport Gaelic football wordt al eeuwen gespeeld, maar de regels werden pas aan het einde van de negentiende eeuw vastgelegd door Gaelic Athletic Association. Er worden competities gespeeld voor zowel mannen als vrouwen. Er bestaat tevens een Europees kampioenschap. In 2012 vond het kampioenschap plaats in Maastricht. Hoewel het spel wordt gespeeld met een bal die op een voetbal lijkt, is het een andere sport dan die wij kennen als voetbal. Het veld lijkt op een rugbyveld. Op het veld staan lijnen bij 13, 20 en 45 meter aan elke kant van het veld. Er zijn twee doelen, die de vorm hebben van een H. Het onderste gedeelte bevat een net. In een team zitten vijftien spelers, te weten een keeper, zes aanvallers, twee middenvelders en zes verdedigers.